IT-maailman parhaat podcastit

Podcastit levisivät suuren yleisön tietouteen myös Suomessa viimeistään vuonna 2018. Suuret mediatoimijaan Ylestä Hesariin ovat tehneet juttuja podcastkulttuurista ja lähteneet itsekin mukaan podcastien tuottamiseen ja jakeluun.

Yksi podcastien parhaista puolista on niiden laaja-alaisuus: varsinkin englanninkielisestä maailmasta löytyy oma podcastinsa miltei mille tahansa aihepiirille. Olitpa sitten sci-fin, komedian, käsitöiden, gourmet-ruoan tai tenniksen ystävä, valinnanvaraa ohjelmien suhteen riittää. Mutta miten on IT-aiheisten podcastien laita?

Seuraavaksi esittelemme parhaat podcastit tietokoneiden ja kaiken digitaalisen maailmasta – joukosta löytyy puheohjelmaa niin suomeksi kuin englanniksi.

Accidental Tech Podcast

Accidental Tech Podcast eli ATP on yksi suositummista englanninkielisistä IT-alaan ja digitekniikkaan keskittyvistä podcasteista, eikä syyttä suotta. Ohjelmassa on kolme hostia, jotka kaikki ovat taustaltaan devaajia. Tekijät todella tietävät, mistä puhuvat. Tämä ei ole aivan joka jannun tai jannuttaren ohjelma, sillä välillä hostit menevät aiheissaan todella syvälle – mutta mielettömän vaivattoman tuntuisesti. Aiheena voi olla toisaalta uusi tuotejulkaisu, toisaalta ohjelmointikielten nyanssit. Sisältää myös kosolti huumoria, joka tosin ensi kertaa kuuntelevalta voi mennä inside-läpän takia ohi.

Rocket

Rocketin hosteina toimii kolme naista, ja kyseessä lienee tämän genren suosituin täysin naisvoimin vedetty ohjelma. Hostien tausta on vahvasti teknologiasta kirjoittamisessa ja pelikulttuurissa, ja tämä kuuluu. Tekniikan ja pelien ohella aiheet sivuavat usein myös erilaisia nörttikulttuurin aiheita aidosti hauskalla tavalla.

Aatoksia ohjelmistobisneksestä

Suomenkielisistä IT-alaa käsittelevistä ohjelmista ei vallitse varsinaista runsaudenpulaa, mutta Aatoksia ohjelmistobisneksestä on yksi aiheensa vakavimmin ottavista podcasteista. Näkökulma on vahvasti ohjelmistobisneksestä lähtevä, kuten nimestäkin voi päätellä. Markku Haukijärvi ja Risto Pitkänen aloittivat ohjelman julkaisun lokakuussa 2018, joten jaksojen määrä ei ole vielä huima, mutta miesten asiantuntemus on vakuuttavaa – toivomme ’castille pitkää ikää!

This Week in Google

Google – sitä joko rakastetaan tai vihataan, mutta kukaan ei siltä ole välttynyt. This Week in Google -podcastissa keskustellaan viikottain kaikesta IT-alan jättiin liittyvästä. Yhtiön tuoteuutuuksien ohella TWIG:ssä keskustellaan asiantuntijavieraiden kanssa myös teknologiauutuuksista laajemmin, eikä Googlen kilpailijoistakaan suinkaan vaieta. TWIG ei ole ehkä kaikkein hauskin IT-podcast, mutta ison talon resurssit tekevät siitä yhden informaatiorikkammista ja tuotantoarvoltaan parhaista.

Pelaajacast

Pelaamisesta ja pelikulttuurista julkaistaan maailmalla paljon podcasteja, mutta toistaiseksi Suomessa on yksi kiistaton ykkönen tällä saralla: Pelaajacast. Pelaaja-lehden tuottamassa ohjelmassa vakiokaarti muodostuu lehden omista toimittajista, mutta etenkin kotimaisen pelialan isot nimet ovat mukana vierailijoiden roolissa. Ohjelmaa julkaistaan tiuhaa tahtia ja se on yksi maamme pitkäikäisimmistä podcasteista: elokuussa 2018 se täytti jo kymmenen vuotta!

Geekki

Geekki on niin ikään kotimainen podcast, jota on julkaistu jo loppuvuodest 2016 lähtien. Se ei keskity niinkään IT-alaan mutta pelaaminen on monien jaksojen pääteemana sarjakuvien, leffojen ja TV-sarjojen ohella. Laadukasta tekemistä, joka ansaitsee aihealueista kiinnostuneiden huomion.