Miksi kryptovaluutat tulevat jyräämään vanhat, perinteiset maksutavat?

Olipa mitä mieltä kryptovaluutoista tahansa, tosiasia on, että ne tulevat yleistymään lähivuosina rajummin kuin koskaan. Virtuaaliset, keskuspankeista riippumattomat valuutat, bitcoin etunenässä, ovat toistaiseksi vielä nuorten nettiaktiivien suosiossa, mutta uusia käyttötarkoituksia syntyy markkinoille koko ajan. Kryptovaluuttojen käyttäjät joutuvat usein puolustelemaan virtuaalirahan hankkimistaan ja käyttämistään. Monet kryptojen vastustajien käyttämät argumentit ovat kuitenkin löyhästi perusteltuja tai jopa kokonaan virheellisiin käsityksiin perustuvia.

Väite 1: Kryptovaluuttaa käytetään laittomuuksiin

Tämä on valitettavasti osittain totta. Koko kryptovaluutan perusajatus on, että minkään ulkopuolisen tahon ei tule puuttua ihmisten rahankäyttöön. Siksi lohkoketjutekniikka on luotu aukottomaksi ja äärimmäisen turvalliseksi. Jopa niin turvalliseksi, että verkossa pystyy pelaamaan jo rahapelejä esimerkiksi bitcoineilla. Kovin moni nettikasino ei kuitenkaan ole vielä hyväksynyt kryptoja maksuvälineeksi, mutta läpimurtoa odotellessa kannattaa napata alan parhaat bonuskoodit, kuten Ahti Games bonuskoodi.

Kryptovaluutoilla on mahdollista tehdä kansainvälisiä siirtoja ilman, että lähettäjää tai vastaanottajaa saadaan koskaan selville. Olisi idealistista haihattelua väittää, etteivätkö myös rikolliset hyötyisi kryptovaluutan siirtojen turvallisuudesta. Mutta se on valitettavasti täyden anonyymiyden hinta.

Asiaa voi kuitenkin tarkastella siltäkin kantilta, että kryptot mahdollistavat entistä vapaamman rahan liikkumisen. Koitappa vaikka lähettää rahaa perinteisin keinoin Euroopasta pohjoiskorealaiselle toisinajattelijalle. Eikö onnistu? Kryptovaluutalla onnistuu.

Väite 2: Kryptovaluutan arvo vaihtelee suuresti, joten sen täytyy olla huijaus

Väärin. Kryptovaluuttojen kurssit voivat heitellä parhaimmillaan tai pahimmillaan jopa satoja euroja vuorokaudessa, joten puhtaana sijoituksena se on riskialtis. Mutta valuuttasijoituskohteena kryptot ovat samalla lähtöviivalla dollareiden, eurojen, jenien ja puntien kanssa.

“Miten niin muka”, joku vanhan liiton pankkijäärä kysyy. Joskus aiemmin valuutat oli sidottuina fyysisiin varantoihin, kuten kultaan tai hopeaan. Jos kullan arvo nousi, niin nousivat myös kultakantaan sidottujen valuuttojen arvo. Yksinkertaista. Nykyiset valuutat eivät enää nojaa jalometallikantoihin, vaan niiden arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, kuten kryptovaluutatkin.

Valuuttasijoituskohteena kryptot siis ovat ailahtelevia, mutta niin olisivat myös eurot ja dollaritkin, elleivät keskuspankit kontrolloisi liikkeelle lasketun valuutan määrää ja erilaisin rahoitusmekanismein tasoittaisi mahdollisia kurssin nousuja ja laskuja. Kryptovaluuttat ovatkin siis valuuttoja puhtaimmillaan, sillä ne ovat puhtaasti markkinarahoitteisia. Useat finanssikriisiin joutuneet pankit ja valtiot ovat hyviä esimerkkejä siitä, että nykyinen valuuttamenetelmä ei ole niin turvallinen ja aukoton kuin väitetään.

Väite 3: Kryptojen käyttäminen on liian vaikeaa, että se voisi yleistyä arjessa

Väärin. Tämä(kin) väite kuullaan niiden ihmisten suusta, jotka eivät ole koskaan tehneet ainuttakaan siirtoa kryptovaluutalla. Käytännössä prosessihan menee niin, että henkilö luo itsellensä “kryptolompakon”, hankkii kryptovaluuttaa ja siirtää rahaa myyjälle myyjän kryptolompakon osoitteen perusteella. Eli prosessi ei ole sen vaikeampi kuin sähköpostin lähettäminenkään.

Koska kryptot eivät käy vielä lähikaupassa maksuvälineenä, transaktioiden kehittämiseen ei ole vielä panostettu niin paljoa. On kuitenkin teknisesti ottaen äärimmäisen helppoa kehittää kryptoista QR-koodeihin tai NFC-tunnisteisiin perustuvia maksutekniikoita, kun useampi kivijalkaliike alkaa hyväksymään kryptoja.

Yhteenveto

Kryptovaluuttojen puolesta puhuu siis kolme isoa seikkaa: turvallisuus, nopeus ja riippumattomuus. Pankit suhtautuvat kryptoihin nihkeästi, sillä ne eivät pääse niihin käsiksi; raha on hyvää bisnestä. Kun liberaalimpi valuutta-ajattelu yleistyy Suomessa ja maailmalla, kryptot tulevat astelemaan perinteisten rahamarkkinoiden ylitse.

Suurin syy, miksi kryptovaluutat eivät vielä ole lyöneet itseään läpi, on niiden vapaa kelluvuus. “Kryptot” ovat toisaalta immuuneja yleisten valuuttamarkkinoiden notkahduksille ja inflaatiolle, mutta kolikon kääntöpuolelta löytyy valuutan kurssin arvaamaton käytös. Kryptovaluuttojen arvo suhteessa tavallisiin rahayksiköihin perustuu täysin liikkeellä olevien kryptojen määrästä sekä niiden sijoitusarvosta.