TIVIT Interactive: Tablets – a new delivery channel, a new media format

Watch the webinar: Lotta Holm from Next Media SRA

Slides in SlideShare.

***

HBL (Hufvudstadsbladet) on Suomen kymmenenneksi suurin sanomalehti, jonka levikkialue myötäilee rannikkoa Kokkolasta Loviisaan mukaan lukien Ahvenanmaan ja Turun saaristo.

TIVITin Next Media -ohjelman alkaessa HBL oli haasteellisessa tilanteessa Ahvenanmaan-jakelunsa kanssa, sillä pelkät painatus- ja jakelukustannukset ylittivät tilaajien maksaman tilausmaksun. Näin ollen Next Mediaan lähdettiin mukaan, aikomuksena testata lukulaitteita mahdollisena sanomalehden jakelukanavana logistisesti haasteellisilla alueilla.

Lukulaiteversio toteutettiin ns. alustariippumattomana designapplikaationa, eli lukulaiteversiota voitiin käyttää millä tahansa taulutietokoneella (ei sähkömustelaitteilla). Ulkoasullistesti versio ei näyttänyt sanomalehdeltä. Vaikka sisältö oli sama, lukulaiteversiolle oli suunniteltu lukulaitteen ominaisuuksia hyödyntävä erilainen ulkoasu.

Versiota testattiin Ahvenanmaalla kahden kuukauden ajan maalis-toukokuussa 2011. Testitulosten perusteella todettiin, että uusi ulkoasu oli liian rohkea ratkaisu ja että on parempi tuottaa logistisesti haastavilla alueilla asuville nykyisille paperilehden lukijoille näköislehti (eli pdf-versio).

Toinen havainto oli, että niille lukijoille, joita paperilehti ei (enää) kiinnosta, on tarjottava täysin erilainen mediatuote. Heitä ei sanomalehtisisältö nykyisellään kiinnosta, vaikka se olisi paketoitu uudempaan ulkoasuun ja tarjottaisiin heille taulutietokoneella. Tästä syystä HBL lähti kehittämään uutta konseptia, projektinimeltään HBL+, joka sisällöllisesti olisi erilainen kuin paperilehti. Syksyn 2011 aikana kehitettiin konseptiversio tuotteesta, joka joulu-tammikuussa testattiin kohderyhmällä yhdessä Aalto Arts:in tutkijoiden kanssa. Palaute oli rohkaisevaa ja seuraava askel olisi nyt kehittää toimiva prototyyppi.