Viikon tulos: Healthy Flying -pilotti

Viikon tulos tulee DIEM-ohjelmasta. Kari Liukkunen kertoo:

“Älykäs liikuntaympäristö saattaa aluksi kuulostaa oudolta yhdistelmältä. Kuitenkin liikuntaympäristö, tässä tapauksessa kuntosaliympäristö, tarjoaa hyvän pohjan älykkään ympäristön luomiselle.

Liikuntaympäristöissä on aina jollain tavoilla mitattu suorituksia ja kehittymistä, perinteisesti sekundaattorin ja ruutuvihkon avulla, tai kuten nykyään sykemittarin ja verkkopalveluiden avulla. Kuntosaliympäristön erilliset osat eivät ole tähän päivään saakka kommunikoineet keskenään, vaikka siihen periaatteelliset valmiudet löytyisivätkin. Tätä ongelmaa lähdimme DIEM-ohjelman Public Spaces-osiossa ratkomaan. Kumppaneina mukana olivat terveysliikuntapalveluiden tuottajaHealthEx, laitevalmistajat Hur ja Polar Electro sekä kuntoutus- ja tutkimuskeskus Verve. Tutkimuspartnerina toimii Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitos.

DIEM-ohjelman kolmen vuoden työn tuloksia esittelevä älykäs liikuntaympäristöpilotti Healthy Flying avattiin Oulun lentoasemalla 29.3.2012 ja se sijaitsee BusinessOulu Loungen yhteydessä lentoaseman kakkoskerroksessa. Se on avoinna kaikille kentän kautta matkustaville ympäri vuorokauden. Pilotointiympäristössä testaus jatkuu vuoden 2012 loppuun saakka.

P4020176-150x150

Pilotointiympäristön taustalla on DIEM-tutkimusprojektissa kehitetty Healthy Flying -konsepti, jossa mahdollisuus terveysliikuntaan tai rentoutumiseen pyritään tarjoamaan uudenlaisessa liikuntaympäristössä. Samalla voidaan pienentää lennon aiheuttamia terveysriskejä.  Konseptia kehitetään testaajilta kerättävän palautteen perusteella.

Vuoden aikana testiympäristöön tuodaan jatkuvasti pilotoitavaksi uusia sovelluksia ja laitteita. Tilan laitteet toimivat älykortin avulla ja kävijä saa halutessaan suoritustietonsa joko sähköpostiinsa tai verkkopalveluun. Syksystä alkaen käyttäjä pystyy myös lähettämään sykkeestä mitatun kuntotasonsa.  Yhtenä tavoitteena on luoda toimiva konsepti, jota voidaan monistaa muillekin lentokentille.

P4020178-150x150

Tutkimuksen teknisenä lähtökohtana on hyödyntää ympäristömme jo olemassa olevia laitteita ja saada ne älykkäästi toimimaan keskenään. Silloin niitä pystytään laajemmin hyödyntämään ja luomaan älykkäitä ympäristöjä vaativiinkin tiloihin, kuten esimerkiksi nyt lentokentälle. Tämä mahdollistaa uudet palvelukonseptit, joista älykäs liikuntaympäristö on hyvä esimerkki.

Pilotissa testataan DIEM-ohjelmassa kehitettyjä teknologioita (esim. 3M platform) ja sovelluksia (esim. palautejärjestelmä ja mikromaksaminen) sekä kerättyjen tietojen ja web-palveluiden yhdistämistä (esim. Polar Personal Trainer -palvelu) yhdeksi palvelukokonaisuudeksi. Tavoitteena on, että syntyneitä ratkaisuja voidaan ottaa käyttöön laajasti erilaisissa sovelluskohteissa ja ympäristöissä.

P4020177-150x150

Healthy Flying -pilotti on DIEM-ohjelman vuoden 2012 suurin pilotti.

Täällä linkkejä aiheesta tehtyihin lehtijuttuihin.

Lisätietoja pilotointiympäristöstä antaa Kari Liukkunen (kari.liukkunen@oulu.fi).

 

TIVITin ohjelmissa syntyy vuodessa satoja tuloksia: akateemisia tutkimus- ja konferenssipapereita, opinnäytteitä, softanpätkiä, liiketoimintaideoita, patentteja – ja niin edelleen. Koska yksittäiset tulokset ovat suuressa mittakaavassa useimmiten pieniä ja ne julkaistaan hajallaan eri ohjelmien sisällä, nostamme mielestämme erityisen onnistuneita tuloksia esille blogissamme Viikon tulos -sarjassa. Tutustu muihin tuloksiin: http://18.193.123.82/category/viikon-tulos/