Viikon tulos: Next Media Hyperlocal -uutistuotantomalli

Tämän viikon tulos on syntynyt TIVITin Next Media -ohjelmassa. Tulos on uudenlainen paikallisuutisten toimitusmalli.

Sanoma Paikallislehtien päätoimittaja Janne Kaijärvi kertoo:

“Olemme Sanoma Kaupunkilehdissä tutkineet jo usean vuoden ajan, miten paikallisia uutisia voitaisiin tehdä paremmin, tehokkaammin ja nopeammin. Tutkimustyö on nopeutui merkittävästi kaksi vuotta sitten käynnistyneen Next Median Hyperlocal -tutkimushankkeen myötä.

Mitä sitten olemme oppineet?

Ensinnäkin sen, että suurin vipu muutokselle saadaan ottamalla lukijat mukaan sisältöjen tekemiseen uusilla tavoilla. Koska valmiita malleja ei maailmalta ole löytynyt, olemme joutuneet (lue: saaneet) kehittää konsepteja itse.

Keskeinen oppi on ollut, että uudet toimintatavat vaativat uusia prosesseja sekä ennen kaikkea uudenlaista teknologiaa. On mahdotonta ottaa lukijat suuressa määrin mukaan uutistyöhön, ellemme samaan aikaan mullista myös konehuonetta.

Kaupunkilehdet julkaisee muun muassa Metroa, joka ilmestyy 22 maassa ympäri maailmaa. Maailman suurin sanomalehtiketju totesi jo viime vuonna, että Suomessa kehitetty toimitusmalli halutaan ottaa käyttöön myös muissa maissa. Toistaiseksi Metroa tehdään Suomen malliin jo Montrealissa ja Prahassa. Ensikokemukset ovat olleet hyviä.

Teemme Kaupunkilehdissä myös maan suurinta paikallisuutispalvelua verkossa, Omakaupunki.fi:tä. Palvelussa vierailee kuukaudessa lähes miljoona kävijää. Viime vuonna siellä julkaistiin noin 8000 juttua. Lukijoiden osallistumisen merkityksestä kertoo mainiosti se, että viime vuoden 50 luetuimmasta jutusta 40 oli lähtöisin lukijoiden lähettämistä kuvista.

Merkittävää on myös uuden toimintamallin synnyttämä säästö. Uusi toimitusmalli pudotti toimituksen kustannuksia lähes 30 prosenttia.

Paljon on opittu, mutta paljon on vielä opittavaa. Uuden teknologian hyödyntäminen uutistuotannossa on vasta lähtötelineissä. Avoin data, automatisoitu uutisten tekeminen, automaattinen kuvan laadun parantaminen ja lukijayhteistyön syventäminen antavat mahdollisuuksia entisestään parantaa laatua, tehokkuutta ja nopeutta uutistyössä.

Uskon, että uutistoimitukset ympäri maailman joutuvat lähivuosina merkittävästi muuttamaan toimintatapojaan. Ja tässä Suomi vetää nyt latua umpihankeen. Raskasta, mutta samalla pirun hauskaa.”

Tutustu muihin Viikon tuloksiin.