Viikon tulos: Sisältöpohjainen kuvanhaku tulossa kaupalliseen vaiheeseen

Tämän viikon tulos kuvaa sitä, miten SHOK-ohjelma onnistuessaan voi nostaa esiin aikaisemmin hyödyntämättömiä akateemisia tuloksia. Uskon, että tuollaisia tuloksia löytyy vaikka kuinka paljon lisää. Lisäksi tämä tulos osoittaa yritysten sitoutumista SHOK-toimintaan. Kyseessä olevat yritykset ovat jo luoneet demonstraatioita ennen rahoituspäätöksiä ja ovat nyt kiinnostuneita kaupallisista sovelluksista.

Aalto-yliopistossa on kehitetty kuvien, videoiden ja muun multimedian sisältöpohjaisia analysointi-, indeksointi- ja hakumenetelmiä vuodesta 1998. Akateemisen työn ja tutkimushankkeiden tuloksena on kehitetty PicSOM-niminen järjestelmä, jota on sovellettu moniin erilaisiin visuaalisten tietomassojen analysointitehtäviin esimerkiksi paperiteollisuudessa, satelliittikuvien käsittelyssä, robotiikassa ja media-arkistoissa.

PicSOM-järjestelmälle ei kuitenkaan runsaista yrityksistä huolimatta kyetty löytämään kuluttajille suuntautuvaa sovelluskohdetta ennen TIVITin Data to Intelligence (D2I) -ohjelman alkamista.  D2I on tuonut useita järjestelmän kaupallisesta soveltamisesta kiinnostuneita osapuolia (mm.  Nokia, F-Secure ja Packet Video) saman pöydän ääreen. Vaikka ohjelman virallisesta alkamisesta on vasta alle kuukausi aikaa, on jo tässä vaiheessa selvää, että yhteisiä intressejä on runsaasti. Todennäköisesti lähivuosina näemme kuluttajille suunnatun kaupallisen sovelluksen, jossa on hyödynnetty sisältöpohjaisen kuvanhaun mahdollisuuksia.

Lisätietoja PicSOM-järjestelmästä antaa Jorma Laaksonen, jorma.laaksonen@aalto.fi.

TIVITin ohjelmissa syntyy vuodessa satoja tuloksia: akateemisia tutkimus- ja konferenssipapereita, opinnäytteitä, softanpätkiä, liiketoimintaideoita, patentteja – ja niin edelleen. Koska yksittäiset tulokset ovat suuressa mittakaavassa useimmiten pieniä ja ne julkaistaan hajallaan eri ohjelmien sisällä, nostamme mielestämme erityisen onnistuneita tuloksia esille blogissamme Viikon tulos -sarjassa. Tutustu muihin tuloksiin: http://18.193.123.82/category/viikon-tulos/