Viikon tulos: Uusia korkeakoulukursseja

Keväällä 2012 Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa järjestettiin median laitoksella kaksi uutta kurssia, joissa TIVITin NextMedia -projektin tutkija Harri Heikkilä toimi suunnittelijana ja vetäjänä.

Publishing Design for Emerging Publishing Platforms, tuttavallisemmalta nimeltään Tablettitaittokurssi, oli kuuden opintokrediitin kokonaisuus, jossa opeteltiin tekemään ePUB-muotoista kirjaa ja rakentamaan digitaalista mallia vuorovaikutteiseksi tehdystä julkaisusta ja harjoiteltiin tablettijulkaisujen arvioimista sekä hyviä työkäytäntöjä. Yhteistyökumppaneina olivat HBL ja Otava. Otavalle tuotettiin mallia digitaalisesta lastenkirjasta ja HBL:n tulevaa tablettijulkaisua arvioitiin. Lopputyönä opiskelijat tekivät vuorovaikutteisia malleja julkaisuista ja haastattelivat lehtiä tablettijulkaisukokemuksista.

User-Centred Graphic Design -kurssilla eli Käyttäjäkeskeisen graafisen suunnittelun opintojaksolla parikymmentä opiskelijaa perehtyi uuteen näkökulmaan graafisessa suunnittelussa: kuinka saavutettavuus ja estetiikka yhdistetään? Kurssilla etsittiin graafisessa suunnittelussa kadoksissa ollutta käyttäjää ja perehdyttiin käyttäjätestaukseen ja heuristiseen arviointiin. Harjoitustyönä tuotettiin “Pieni kirja esteettömästä suunnittelusta”, joka on tiedottajille tarkoitettu graafisen suunnittelun opas. Tämän lisäksi kehitettiin infografiikkaa Selkokeskukselle ja kunnallisvaaleihin selko-äänestysopasta. Kurssilla arvioitiin myös WSOY:n 20+12 -tablettijulkaisua.

NextMediassa saadut kokemukset olivat tutkija Harri Heikkilän mukaan keskeisessä osassa kurssin toteutumisessa. Kurssilla tuotettu kirjanen on parhaillaan Aalto-yliopiston julkaisuosaston käsittelyssä. Kurssilla käytetty ja kehitetty tablettijulkaisun arviointikaavio on saatavissa Heikkilältä, harri.heikkila@aalto.fi

UCGD

KUVA: Johanna Rotko esittelee ongelmakohtia, Prashant Coakley ja Vahid Mortezaei arvioivat.

TIVITin ohjelmissa syntyy vuodessa satoja tuloksia: akateemisia tutkimus- ja konferenssipapereita, opinnäytteitä, softanpätkiä, liiketoimintaideoita, patentteja – ja niin edelleen. Koska yksittäiset tulokset ovat suuressa mittakaavassa useimmiten pieniä ja ne julkaistaan hajallaan eri ohjelmien sisällä, nostamme mielestämme erityisen onnistuneita tuloksia esille blogissamme Viikon tulos -sarjassa. Tutustu muihin tuloksiin: http://18.193.123.82/category/viikon-tulos/