Viikon tulos: Vuoden korkeakoulujen yrittäjyysteko Jyväskylän ammattikorkeakoululle

”JAMKin SkyNEST-projektin tuottaman FreeNEST-projektialustan ympärille perustettu Nestronite Oy valittiin vuoden yrittäjyysteoksi. Suomen korkeakoulujen yrittäjyysfoorumi teki valinnan 15. – 16.5.2012 Jyväskylässä pidetyssä finaalissa.  Elinkeinoelämän edustajista valitun arviointineuvoston kriteerit vuoden 2012 valinnalle olivat projektin tuloksellisuus ja sen ympärille muodostunut laaja yhteistyöverkosto.”– Ote JAMKin lehdistötiedotteesta

Ilkka Turunen Nestronite Oy:stä kertoo:

“Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK valittiin voittajaksi kaksipäiväisessä finaalissa, jossa tuomaristo valitsi yhdeksästä finalistista SkyNEST-projektin ja sen ympärille syntyneen Nestronite Oy:n voittajaksi. Miten tähän päästiin?

Vuonna 2011 JAMK otettiin FreeNESTin avulla osaksi TIVITin Cloud Software -ohjelmaa (CSW).  FreeNEST on SkyNET-projektissa syntynyt avoimen lähdekoodin projektialusta, joka integroi parhaita ohjelmistotuotannon avoimen lähdekoodin työkaluja yhteen tehokkaaseen ympäristöön. FreeNEST on täysiverinen, ammattimainen toimintaympäristö.  Nykyisellään se on otettu käyttöön mm. JAMKin ICT-tulosalueen projekteissa, sekä muutamissa pilottiprojektissa, joiden kokoluokat heittelevät muutamasta ihmisestä muutaman miljoonan euron hankkeisiin. CSW-ohjelmassa tehtyjen yhteistyöprojektien ja aktiivisen opiskelijatyövoiman käytön avulla olemme saaneet paljon arvokasta palautetta järjestelmän kehittämisestä.

Vuoden 2011 loppupuolella perustettiin Nestronite Oy, jotta kaupallistamista voitaisiin viedä eteenpäin tehokkaasti. JAMK lähti mukaan yritykseen osaomistajaksi. Lisäksi mukaan saatiin SkyNEST-projektiryhmän ydinhenkilöt sekä ulkopuolinen konsulttiyritys Contribyte Oy. Nestronite on kasvunhakuinen yritys, joka tähtää myös kansainvälisille markkinoille. Nestronite onkin päässyt mukaan TIVITin FinnCloud-ekosysteemiohjelmaan, jossa tätä kasvua ja tuotteistamista pyritään vauhdittamaan.

JAMKin ja Nestroniten ympärille on onnistuttu muodostamaan yhteistyöverkosto, joka avaa tilaisuuksia kummallekin osapuolelle. Kaiken keskiössä on FreeNEST-projekti, johon kumpainenkin organisaatio aktiivisesti ottaa osaa. JAMK pyrkii Suomen johtavaksi yrittäjyyskorkeakouluksi, ja Nestronite toimiikin tässä prototyyppiyrityksenä. JAMK on tarjonnut Generator-organisaationsa avulla tukea yrityksen perustamiseksi, ja vastavuoroisesti Nestroniten ydintiimi on osallisena JAMKin yrittäjyystoimintojen kehittämisessä. Yrityselämän puolella saatuja kokemuksia pyritään tuomaan aktiivisesti takaisin opetukseen. Tämä on luonut uniikin win-win-tilanteen, jossa kaikki osapuolet hyötyvät toisistaan.

FreeNEST

Olemme myös saaneet luotua projektimme ympärille paljon ”pöhinää”. Tälläkin hetkellä työllistämme noin 30 opiskelijaa työharjoittelussa luomassamme SkyNEST-kesätehtaassa. Opiskelijat työskentelevät Cloud Softwaresta opittujen LEAN-metodeja noudattavassa kesätehtaassa viidessä eri tiimissä, FreeNEST-alustan kehityksessä. He saavat konkreettisen (ja erittäin tarpeellisen) työnsä ohella arvokasta kokemusta mm. tiimityöskentelystä ja yhteistyöstä eri toimialojen välillä.

SkyNEST-projektin osana on ollut  jo noin 80 ihmistä. Konkreettisia tuotoksia on mm. 4 valmistunutta ja 13 työn alla olevaa opinnäytettä, yksi uusi spin-off projekti TIVITin Services-ohjelmassa, Nestronite oy:n perustaminen, ja viimeisimpänä vuoden korkeakoulujen yrittäjyysteko 2012-palkinto.

Meillä on kova tahti menossa, ja projekti jatkuu vuoden 2013 loppuun asti.  Lisää vastaavia tuloksia on siis toivon mukaan luvassa vielä jatkossakin.”

 

Lisätietoa kesätehtaasta voi lukea mm. SkyNEST-projektin blogista.

Nestroniten nettisivut (aukeavat pian)

FreeNEST-projekti

Korkeakoulujen yrittäjyysfoorumi -hanke

TIVITin ohjelmissa syntyy vuodessa satoja tuloksia: akateemisia tutkimus- ja konferenssipapereita, opinnäytteitä, softanpätkiä, liiketoimintaideoita, patentteja – ja niin edelleen. Koska yksittäiset tulokset ovat suuressa mittakaavassa useimmiten pieniä ja ne julkaistaan hajallaan eri ohjelmien sisällä, nostamme mielestämme erityisen onnistuneita tuloksia esille blogissamme Viikon tulos -sarjassa. Tutustu muihin tuloksiin: http://18.193.123.82/category/viikon-tulos/